Word mede-bepaler van de toekomst van de artisanale gastronomie

De referentie voor ambacht en culinaire diversiteit, inspirerend voor zoveel mogelijk mensen.

Présentation

Wie zijn wij?

Het Collège Culinaire de Belgique verenigt producenten, ambachtslieden, restaurants, kruideniers en andere actoren uit de voedselketen met een gemeenschappelijke visie: artisanale, onafhankelijke en verantwoorde gastronomie in heel België promoten en levendig houden. Het doel is ambachtslieden in staat te stellen goed van hun vak te leven en tegelijk volledige transparantie te garanderen aan burger-consumenten.

Tegen de toenemende industrialisatie van voeding en de standaardisering van praktijken wil het Collège Culinaire de Belgique de onvervangbare waarde van het vakmanschap en de attitude van diverse ambachtslieden benadrukken, en zo een werkelijk artisanale intelligentie door heel België creëren.

Geïnspireerd door zijn eigen oprichtingsvisie is het Collège Culinaire de Belgique een onafhankelijk initiatief, door en voor ambachtslieden in België. De leden vormen een overtuigd, open collectief dat vastbesloten is om vakmanschap de toekomst van de gastronomie in België en wereldwijd te maken.

Opgericht in 2025 is het Collège Culinaire de Belgique het derde land ter wereld, na Frankrijk en Japan, dat zijn artisanale gastronomie zelfstandig promoot binnen en buiten de landsgrenzen.

Governance

Operationeel team

Het Collège Culinaire de Belgique is een onafhankelijk collectief, gedragen door een gepassioneerd operationeel team op het terrein, dat steunt op regionale referentie-ambachtslieden om zich over heel België te verspreiden en de waarden van het Collectief uit te dragen.

CELIA TUNC - Collège Culinaire de Belgique

CELIA TUNC

Medeoprichter van het Glocal Culinary College - netwerk van culinaire hogescholen over de hele wereld

Referenten

Gerenommeerd voor hun vakmanschap en de menselijke, ethische en professionele waarden die zij uitdragen, spelen de regionale referentie-ambachtslieden een centrale rol als actieve dragers van de waarden, boodschappen en acties van het Collège Culinaire de Belgique.

CAROLINE BAERTEN - Collège Culinaire de Belgique

CAROLINE BAERTEN

BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsrestaurant

HORTENSE DE CASTRIES - Collège Culinaire de Belgique

HORTENSE DE CASTRIES

BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman 

NICOLAS DECLOEDT - Collège Culinaire de Belgique

NICOLAS DECLOEDT

BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsrestaurant

HENDRIK DIERENDONCK - Collège Culinaire de Belgique

HENDRIK DIERENDONCK

BRUXELLES-CAPITALE
Referent 

CHRISTOPHE HARDIQUEST - Collège Culinaire de Belgique

CHRISTOPHE HARDIQUEST

BRUXELLES-CAPITALE
Referent 

KEVIN LEJEUNE - Collège Culinaire de Belgique

KEVIN LEJEUNE

BRUXELLES-CAPITALE
Referent 

PIERRE MARCOLINI - Collège Culinaire de Belgique

PIERRE MARCOLINI

BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman 

YVES MATTAGNE - Collège Culinaire de Belgique

YVES MATTAGNE

BRUXELLES-CAPITALE
Referent 

JEAN VAN ROY - Collège Culinaire de Belgique

JEAN VAN ROY

BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman 

JOOST ARIJS - Collège Culinaire de Belgique

JOOST ARIJS

FLANDRE
Referent 

FILIP CLAEYS - Collège Culinaire de Belgique

FILIP CLAEYS

FLANDRE
Referent 

VIKI GEUNES - Collège Culinaire de Belgique

VIKI GEUNES

FLANDRE
Kwaliteitsrestaurant

PETER GOOSSENS - Collège Culinaire de Belgique

PETER GOOSSENS

FLANDRE
Referent 

JONAS HAEGEMAN - Collège Culinaire de Belgique

JONAS HAEGEMAN

FLANDRE
Referent 

LAURENCE HAEGEMAN - Collège Culinaire de Belgique

LAURENCE HAEGEMAN

FLANDRE
Referent 

JOKE MICHIEL - Collège Culinaire de Belgique

JOKE MICHIEL

FLANDRE
Referent 

TINA VAN DER HEYDEN - Collège Culinaire de Belgique

TINA VAN DER HEYDEN

FLANDRE
Referent 

ISABELLE ARPIN - Collège Culinaire de Belgique

ISABELLE ARPIN

WALLONIE
Referent 

PETER DE COCK - Collège Culinaire de Belgique

PETER DE COCK

WALLONIE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman 

SANG HOON DEGEIMBRE - Collège Culinaire de Belgique

SANG HOON DEGEIMBRE

WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

ERIC FERNEZ - Collège Culinaire de Belgique

ERIC FERNEZ

WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

DOMINIKA HERZIG - Collège Culinaire de Belgique

DOMINIKA HERZIG

WALLONIE
Referent 

LAURIANNE LEJOUR - Collège Culinaire de Belgique

LAURIANNE LEJOUR

WALLONIE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman 

ARABELLE MEIRLAEN - Collège Culinaire de Belgique

ARABELLE MEIRLAEN

WALLONIE
Referent 

PIERRE RESIMONT - Collège Culinaire de Belgique

PIERRE RESIMONT

WALLONIE
Referent 

FABIAN SANTI - Collège Culinaire de Belgique

FABIAN SANTI

WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

STÉPHANIE THUNUS - Collège Culinaire de Belgique

STÉPHANIE THUNUS

WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

THOMAS TROUPIN - Collège Culinaire de Belgique

THOMAS TROUPIN

WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

BARBARA VISSENAEKENS - Collège Culinaire de Belgique

BARBARA VISSENAEKENS

WALLONIE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman 

Word lid van onze ambachtslieden

Sluit u aan bij de Artisans Militants de la Qualité!

Lid worden van het Collège Culinaire de Belgique betekent:

Deel uitmaken van een collectief

U staat er niet alleen voor. Lid worden van het Collège Culinaire de Belgique betekent toetreden tot een gemeenschap van gepassioneerde ambachtslieden met gedeelde waarden voor een eerlijker, menselijker en duurzamer voedselsysteem.

Uw engagementen in de verf zetten

Als lid bevestigt u uw inzet voor artisanale gastronomie, producten uit verantwoorde bevoorrading en een directe relatie met producenten, met volledige transparantie in elke fase.

Praktische bronnen raadplegen

Evenementen, uitwisselingen tussen peers, praktische tools, mediarelaties, opleidingen, reflectiemomenten… het Collège Culinaire de Belgique ondersteunt u bij uw dagelijkse uitdagingen en zet uw artisanale praktijken in de kijker.

Collectieve impact

Samen staan we sterker. Het Collège Culinaire de Belgique maakt zich sterk om ambachtslieden te vertegenwoordigen op regionaal, nationaal en internationaal niveau, collectieve acties te ondersteunen en de diversiteit van gastronomische modellen in België te promoten.

Zichtbaarheid vergroten

Ons collectief is een referentiepunt voor burgers, instellingen en media dankzij de plaquette « Artisans Militants de la Qualité » erkend door het Collège Culinaire de Belgique. Lid zijn van het Collège Culinaire de Belgique betekent erkend worden als een betrokken en geloofwaardige speler in het Belgische gastronomische landschap.

Krachtige dynamiek van invloed

Samen vormen we een krachtige kracht die zich op een militante manier uitspreekt tegenover de overheid, de media en instellingen om het belang van ambachtelijke gastronomie in elke regio te promoten. Lid worden van het Culinair College van België betekent ook bijdragen aan een dynamiek van internationale invloed.

Q&A

Veelgestelde vragen

Omdat u vragen hebt, hebben wij de antwoorden

Wat is het Collège Culinaire de Belgique?
Wie zijn de leden van het Collège Culinaire de Belgique?
Bent u professional? Hoe het Collège Culinaire de Belgique vervoegen?
Hoe het Collège Culinaire de Belgique steunen?
Wat levert dit mij op als ambachtsman/-vrouw?