
Word mede-bepaler van de toekomst van de artisanale gastronomie
De referentie voor ambacht en culinaire diversiteit, inspirerend voor zoveel mogelijk mensen.
Présentation
Wie zijn wij?
Het Collège Culinaire de Belgique verenigt producenten, ambachtslieden, restaurants, kruideniers en andere actoren uit de voedselketen met een gemeenschappelijke visie: artisanale, onafhankelijke en verantwoorde gastronomie in heel België promoten en levendig houden. Het doel is ambachtslieden in staat te stellen goed van hun vak te leven en tegelijk volledige transparantie te garanderen aan burger-consumenten.
Tegen de toenemende industrialisatie van voeding en de standaardisering van praktijken wil het Collège Culinaire de Belgique de onvervangbare waarde van het vakmanschap en de attitude van diverse ambachtslieden benadrukken, en zo een werkelijk artisanale intelligentie door heel België creëren.
Geïnspireerd door zijn eigen oprichtingsvisie is het Collège Culinaire de Belgique een onafhankelijk initiatief, door en voor ambachtslieden in België. De leden vormen een overtuigd, open collectief dat vastbesloten is om vakmanschap de toekomst van de gastronomie in België en wereldwijd te maken.
Opgericht in 2025 is het Collège Culinaire de Belgique het derde land ter wereld, na Frankrijk en Japan, dat zijn artisanale gastronomie zelfstandig promoot binnen en buiten de landsgrenzen.
Governance
Operationeel team
Het Collège Culinaire de Belgique is een onafhankelijk collectief, gedragen door een gepassioneerd operationeel team op het terrein, dat steunt op regionale referentie-ambachtslieden om zich over heel België te verspreiden en de waarden van het Collectief uit te dragen.

CELIA TUNC
Medeoprichter van het Glocal Culinary College - netwerk van culinaire hogescholen over de hele wereld
Referenten
Gerenommeerd voor hun vakmanschap en de menselijke, ethische en professionele waarden die zij uitdragen, spelen de regionale referentie-ambachtslieden een centrale rol als actieve dragers van de waarden, boodschappen en acties van het Collège Culinaire de Belgique.

CAROLINE BAERTEN
BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsrestaurant

HORTENSE DE CASTRIES
BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman

NICOLAS DECLOEDT
BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsrestaurant

HENDRIK DIERENDONCK
BRUXELLES-CAPITALE
Referent

CHRISTOPHE HARDIQUEST
BRUXELLES-CAPITALE
Referent

KEVIN LEJEUNE
BRUXELLES-CAPITALE
Referent

PIERRE MARCOLINI
BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman

YVES MATTAGNE
BRUXELLES-CAPITALE
Referent

JEAN VAN ROY
BRUXELLES-CAPITALE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman

JOOST ARIJS
FLANDRE
Referent

FILIP CLAEYS
FLANDRE
Referent

VIKI GEUNES
FLANDRE
Kwaliteitsrestaurant

PETER GOOSSENS
FLANDRE
Referent

JONAS HAEGEMAN
FLANDRE
Referent

LAURENCE HAEGEMAN
FLANDRE
Referent

JOKE MICHIEL
FLANDRE
Referent

TINA VAN DER HEYDEN
FLANDRE
Referent

ISABELLE ARPIN
WALLONIE
Referent

PETER DE COCK
WALLONIE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman

SANG HOON DEGEIMBRE
WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

ERIC FERNEZ
WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

DOMINIKA HERZIG
WALLONIE
Referent

LAURIANNE LEJOUR
WALLONIE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman

ARABELLE MEIRLAEN
WALLONIE
Referent

PIERRE RESIMONT
WALLONIE
Referent

FABIAN SANTI
WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

STÉPHANIE THUNUS
WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

THOMAS TROUPIN
WALLONIE
Kwaliteitsrestaurant

BARBARA VISSENAEKENS
WALLONIE
Kwaliteitsproducent-ambachtsman
Word lid van onze ambachtslieden





Sluit u aan bij de Artisans Militants de la Qualité!
Lid worden van het Collège Culinaire de Belgique betekent:
Deel uitmaken van een collectief
U staat er niet alleen voor. Lid worden van het Collège Culinaire de Belgique betekent toetreden tot een gemeenschap van gepassioneerde ambachtslieden met gedeelde waarden voor een eerlijker, menselijker en duurzamer voedselsysteem.
Uw engagementen in de verf zetten
Als lid bevestigt u uw inzet voor artisanale gastronomie, producten uit verantwoorde bevoorrading en een directe relatie met producenten, met volledige transparantie in elke fase.
Praktische bronnen raadplegen
Evenementen, uitwisselingen tussen peers, praktische tools, mediarelaties, opleidingen, reflectiemomenten… het Collège Culinaire de Belgique ondersteunt u bij uw dagelijkse uitdagingen en zet uw artisanale praktijken in de kijker.
Collectieve impact
Samen staan we sterker. Het Collège Culinaire de Belgique maakt zich sterk om ambachtslieden te vertegenwoordigen op regionaal, nationaal en internationaal niveau, collectieve acties te ondersteunen en de diversiteit van gastronomische modellen in België te promoten.
Zichtbaarheid vergroten
Ons collectief is een referentiepunt voor burgers, instellingen en media dankzij de plaquette « Artisans Militants de la Qualité » erkend door het Collège Culinaire de Belgique. Lid zijn van het Collège Culinaire de Belgique betekent erkend worden als een betrokken en geloofwaardige speler in het Belgische gastronomische landschap.
Krachtige dynamiek van invloed
Samen vormen we een krachtige kracht die zich op een militante manier uitspreekt tegenover de overheid, de media en instellingen om het belang van ambachtelijke gastronomie in elke regio te promoten. Lid worden van het Culinair College van België betekent ook bijdragen aan een dynamiek van internationale invloed.
Q&A
Veelgestelde vragen
Omdat u vragen hebt, hebben wij de antwoorden